Ihminen on alkanut sijoittaa heti siinä vaiheessa, kun ihminen on huomannut, että omistamalla tuotteita, tavaroita ja maata, pärjää paremmin. Se että sijoittaminen aluksi tarkoitti esimerkiksi keskiajalla ja sen jälkeen kuninkaiden ja aatelisten sijoittamisesta esimerkiksi sotiin, ristiretkiin ja tutkimusmatkoihin ja tavoitteena luonnollisesti oli, että sijoituksille saattaisiin kunnon voitto ja tulos. Monet Keski-Euroopan kaupunkien keskustojen vanhat rakennukset, tonti ovat kuuluneet samoille suvuille satoja vuosia, ja voitte kuvitella, että noiden satojen vuosien aikana sekä tonttien arvot että niillä sijaitsevat kiinteistöt ovat tuottaneet omaisuuksia. Näissä tapauksissa puhutaan jo todella pitkistä sijoitusajoista ja isoista omaisuuksista, jotka ovat nykyaikana usein peiteltynä kymmenien yritysten ja useiden maiden kautta, ettei kukaan oikeasti näkisi kuka tontit tai rakennukset oikeasti omistaisi.

Pörssien kehittyminen tarkoitti aina maassa, että maan sisäinen sijoitusilmapiiri oli valmis rakenteelliseen sijoittamiseen. Esimerkiksi Helsingin pörssi perustettiin 1912 eli jo ennen Suomen itsenäisttymistä kun Suomessa alkoi jo olla teollisuutta ja liikelaituksia. Helsingin pörsssi on tuottavuudellaan mitattuna yksi maailman parhaita, sillä sen kaikkien aikojen keskimääräisen kurssinousu on ollut yli 5%. Siitä voidaan laskennallisesti laskea, että pörssi on tuplannut arvonsa aina 14 vuoden välein.

Maailman vanhin pörssi sijaitsee Amsterdamissa, Alankomaissa. Se perustettiin vuonna 1602, ja siellä vaihdettiin Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian osakkeita. Kauppakomppania oli yhdistelmä kauppiaita ja entisiä sotilaita, jotka matkasivat laivoilla Eurooppalaisten maiden siirtomaihin ostaakseen ja vaihtaakseen eurooppalaisia esineitä ja tavaroita. Takaisinpäin oli tulossa arvoesineitä ja tuotteita, joita ei Euroopasta löytynyt.

Nykyään pörssejä on ympäri maailman, käytännössä jokaisessa kehittyneessä teollisuusmaassa on oma pörssi yritysosakkeille – tunnetuimpia ovat New Yorkin pörssi (NYSE), Lontoon pörssi (LSE), NASDAQ, ja Tokion pörssi. Näiden tunnetuimpien pörssien liikkeet kertovat paljon myös maailman talouden tilanteesta ja usein se mitä tapahtuu näillä isoilla pörssimarkkinoilla heijastelee myös paikallisiin, kuten Helsingin pörssiin.

Näiden yritysosakkeiden pörsssien lisäksi on olemassa myös tiettyihin tuotteisiin erikoistuneita pörssejä. Esimerkiksi Lontoon metallipörssi on maailman teollisuusmetallikaupan keskus, kun taas ICE Futures Europe on erikoistunut hyödyke- ja osakejohdannaisiin.

Vuonna 1688 Loistavan vallankumouksen myötä hollantilaiset vaikutteet ja innovaatiot siirtyivät Britanniaan ja 1688 alkoi kaupankäynti osakkeilla Lontoon pörssissä. Pian Lontoon pörssi ylitti arvoltaan Amsterdamin pörssin. New Yorkin pörssi on sen sijaan markkina-arvolla mitattuna maailman suurin arvopaperipörssi. Se perustettiin 1792 Wall Streetillä.

Näiden arvopaperipörssien ohella ja lisäksi maailta löytyvät myös muun muassa sähköpörssi, öljypörssi, timanttipörssi ja turkispörssi.