Kiinteistösijoittaminen on todellista pitkän ajan sijoittamista. Kiinteistösijoittamisessa ostetaan joko yksittäisiä asuntoja, rivitaloja, kerrostaloja, näiden muodostamia ryhmiä tai sitten lähdetään oikeasti rakennuttamaan kohteita.

Monet pankit lainaavat yksityisille työssäkäyville henkilöille nykyään kohtuullisen helposti rahaa asuntoa varten. Ostettaessa hyvältä alueelta asunto, voi olla kohtuullisen varma, että asunnolle saa myös vuokralaisen ja asettamalla vuokran korkeammaksi kuin mitä lainakulut ovat, saadaan sijoituksella tuottoa

Kiinteistösijoittamisen suosio perustuu siihen, että siinä on mahdollisuus sekä kuukausittaiseen tuloon että omaisuuden arvon nousuun pitkällä aikavälillä. Kuukaisittaisen tulon aikaansaaminen vain vaativat kiinteistöomaisuuden sijainnin alueella, mistä löytyy sopivia vuokralaisia sekä kiinteistöjen hallinnoihin onnistumiseen ja vuokralaisten valinnan onnistumiseen. Kiinteistösijoittamisessa vuokralainen on monesti sijoittajan suurin riski. Itse kiinteistö voi sijaita oikealla ja hyvällä paikalla ja olla omiaan tuottamaan, mutta huonolla vuokralaisvalinnalla voidaan hyvä tuotto-odotus kääntyä kuukausittaiseksi menoeräksi ja pahimmillaan suureksi korjaus- ja remontointilaskuksi vuokralaisten lähdettyä kohteesta.

Hae lisäarvoa

Kiinteistösijoittaja, joka hakee isompia voittoja, etsii kiinteistökohteita, jotka ovat kehityskelpoisia. Jotka eteenpäin kehittämällä saavuttavat tason, jota kiinteistöllä ei aiemmin ole ollut. Samalla kiinteistön oma arvo nousee, mutta myös sen kuukausittainen tuotto-odotus kasvaa.

Yksityishenkilölle kiinteistö tarkoittaa tyypillisesti omakotitaloa tai kesämökkiä, mutta silloin kun puhutaan kiinteistösijoittamisesta, viitataan ”kiinteistö”-termillä useimmiten yrityksen käytössä olevaan rakennukseen tai kiinteistöön, missä sijaitsee useita vuokra-asuntoja. Kiinteistösijoittaminen on sijoittamisen muoto, joka on järkevä tapa hyödyntää markkinoilla mahdollisesti saatavilla olevaa alhaista korkotasoa.

Miten alkuun

Nykyään Suomessakin on saatavilla kiinteistöihin sijoittavia erikoisrahastoja, joihin voi päästä mukaan jo muutamalla sadalla tai parilla tuhannella eurolla. Näin pääseen ilman omaa päänvaivaa mukaan toimintaan, missä erikoistuneet kiinteistöalan ammattilaiset hoitavat kaiki sopimukset kiinteistöjen ostosta vuokraukseen ja mahdollisiin saneerauksiin.

Ulkomaille on mahdollista sijoitaa REIT-rahastoihin, jotka ovat myös rahastoja, jotka sijoittavat vain ja ainoastaan kiinteistöihin. REIT-rahastoissa on maasta riippuen erilaisia sääntöjä, esimerkiksi USA:ssa näiden rahastojen tulee maksaa vähintään 90% tuloistaan osinkoina rahaston omistajille.

Kolmas epäsuora tapa on sijoittaa yrityksiin, jokta sijoittavat kiinteisöihin. Tällaisia yrityksiä on esimerkiksi suomalainen Sponda, joka omistaa ja vuokraa niin toimialakiinteistöjä pk-seudulla kuin myös monessa Suomen suurimmista kaupungeista.

Neljäs ja suurin riski, on hakea pankista laina ja ostaa asunto, jonka laittaa vuokralle, sitten parin vuoden päästä toinen jne.