Lähiaikoina on kovasti ollut puhetta tästä kryptovaluutasta ja niiden markkinoista. Vuonna 2018 uutisissa puhuttiin, kun Bitcoin käväisi muutamaa dollaria vailla $20,000 ja kyse oli yhden bitcoinin arvosta, nykyään bitcoin pomppii $6000-$8000 tienoilla.

Jos ajatellaan riskiluokkia niin kryptovaluuttaan sijoittaminen on riskiluokassa korkea. Kryptovaluutalla on tehty jo nyt miljoonia, mutta vastaavasti monet ovat menettäneet kaikki säästönsä - tässäkin sijoitusmuodossa niin kuin muissakin toimii se sama, älä laita kaikkia munia samaan koriin.

Kryptovaluutat eivät ole enää aivan uusi asia. Kryptovaluutat tulivat 2010 luvun alussa ja vaikka Bitcoin on se kaikista kuuluisim niistä, on niitä ympäri maailmaa jo kymmeniä. Koko maailman kryptovaluuttoihin sijoitettujen rahojen määrä lasketaan jo sadoisssa miljardeissa dollareissa ja sijoitusten määrä on kasvussa. Samalla kuitenkin valuuttojen määrä kasvaa, joten isot arvonvaihtelut eivät enää ole niin tavanomaisia kuin mitä ne olivat alkuvuosina.

Kryptovaluutta on kaupankäynniltään lähellä osakekauppaa. Kun ostat kryptovaluuttaa, ostat itseasiassa yhden teknologiaosakkeeen, ja pätkän lohkoketjua eli pienen palan isosta verkostosta, joka kasvaa päivä päivältä. Kryptovaluuttoja ostetaan ja kaupataan erillisillä kryptovaluutta kauppapaikoilla, pörsseissä.

Bitcoinista on monta samanlaista ”surutarinaa”, kuten esimerkiksi mies joka tilasi 2 pizzaa maksaen bitcoineilla. Nämä kaksi pizzaa maksoivat 10,000 bitcoinia joiden arvo silloin oli noin $30 ja vuosi oli 2010. Näiden bitcoinien arvo nykypäivänä olisi noin 100 miljoonaa dollaria.

Ethereum

Ethereum tuli markkinoille 2015 ja sitä kutsutaan toisen sukupolven kryptovaluutaksi niinä missä Bitcoin ja esimerkiksi Litecoin ovat ensimmäisen sukupolvelu kryptoja. Nykyään kryptopörsseissä on jo kolmannen sukupolven kryptovaluuttoja kuten Cardano ja NEO.

NEO

NEO on 2017 markkinoille altcoin-huumassa tulleista uutuuksista. Se tuli vaudilla mutta se on myös nopeasti menettänyt arvoaan. NEO on oma ekosysteemi ja ohjelmointialusta hajautetuille sovelluksille. NEO on itseasiassa kehittynyt versio vuoden 2014 AntSahred projektista, joka oli Kiinan ensimmäinen open source lohkoketjuprojekti.

NEOn tyyppiset uudet kryptovaluutat ja niiden kehittäminen johtuvat mm. siitä että Bitcoin vaatii todella suuria energiamääriä ja nykyaikainen energiatietoinen maailma kaipaa vaihtoehtoja energiasyöpölle kryptovaluutalle.

Kryptovaluutoista voi käydä kauppaa, vaikkei tietäisikään täysin mistä on kyse. Onhan se nimittäin niinkin, että ostaessasi esimerkiksi Koneen osakkeen, et ymmärrä mitään Koneen hissien teknologiasta tai vastaavasta. Kyseessä on kuitenkin loppujen lopuksi saman tyylinen toiminta. Ostat jotain, jonka arvon toivot nousevan tulevaisuudessa, jotta voit joskus myydä omistamasi ostokset paremmalla hinnalla ja tienaat siinä rahaa. Tästä on kaikessa sijoittamisessa kyse.